13. ročník - 24. února 2006 - dokumentace | ||
|
14. ročník - 2. února 2007 - dokumentace | |
|
15. ročník - 1. února 2008 - dokumentace | |
16. ročník - 13. února 2009 - dokumentace | ||
17. ročník - 5. února 2010 - dokumentace |
LOGO VITAINOVÉHO VÝBORU
|
HISTORIE
Historie degustace kyselého zelí v Choryni sahá až do první poloviny 90-tých let minulého století. Počátkem roku 1994 jsme tak seděli ve zdejší restauraci a po dlouho trvající zimě si někteří stěžovali na bolest hlavy, břicha, na klouby a v tom někdo řekl, „kdybyste si jako já dali pravidelně kyselé domácí zelí, nic by vám nebylo .“ Jenže jak už to v hospodě bývá, tak druhý řekl a jaké ho máš, tak dones ochutnat, že on má stejně lepší. Slovo dalo slovo a na další týden se sešlo čtyři nebo pět druhů zelí a chutnalo se. Další rok se přibrala k zelí domácí slanina, ta k tomu vlastně patří. Tehdejší pan hospodský sice nerad, ale nakonec dal talíře s naší nakrátou slaninou a přidal i chleba. V dalších ročnících přibývalo nejen vzorků zelí na stolech,ale i jiné speciality. Jako například domácí klobásy, uzený sýr a slivovička nemohla chybět. Vždy jsme se pěkně pobavili a slibovali si, že další rok musí zelí pokračovat. Za tyto hody již musíme poděkovat novým hospodským, manželům Podmolovým,kteří nám vždy vyšli vstříc.
Tyto, zatím to nazvěme, soutěže v zelí, probíhaly v restauraci ve výčepu,další rok v mysliveckém salonku, později tam i tam.
Tady se začala tvořit historie zelí v Choryni. Vznikaly zde zajímavé funkce, nápady a slogany jako například předseda poroty, předseda vitamínového výboru, odborná porota, vitamínový výbor , zelový král, jako i krásný slogan „zelí, zelí, to nás rozveselí.“ Založili jsme kroniku a v neposlední řadě zde vznikl i náš dnešní název Degustace zelí v Choryni. Jeden z dobrých nápadů bylo založení putovního poháru. Nedílnou součástí naší degustace jsou tzv. čtverky vidly s napíchnutou hlávkou zelí, na kterou přísahá odborná porota svou nestrannost při posuzování vzorků zelí.
Těchto soutěží se zúčastnilo kolem 30-40 lidí a vítěz, i když byl určen, nebyl ani tak důležitý, jako to, že jsme se opět po roce u toho zelí sešli.
Ale od roku 1998 naše zelí nabralo na obrátkách. O zelí byl čím dál větší a větší zájem jak u místních tak přespolních. Míváme účastníky nejen z okolních okresů, ale i ze Slovenska. To
jsme si jako organizátoři začali už oficiálně říkat „vitamínový výbor“ a museli jsme zabrat. Začaly k nám jezdit televizní štáby, novináři se stali stálými návštěvníky, přibývalo vzorků zelí, místo nakráté slaniny nastoupila domácí zabíjačka, zavedla se tombola, začali jsme objíždět sponzory, vymýšlíme program na pobavení návštěvníků a náš hospodský pan Podmol (je i řezník), se začal chytat za hlavu, co se všechno na zelí sní.
Nejdůležitější ale je, že vznikl desetičlenný vitamínový výbor, který pouze s malými obměnami funguje dodnes a pořádá již 13 ročník degustace kyselého zelí v Choryni.
Jsou to z leva : tzv. masáci uzenáři Vavřík Milan a Barbořík Tomáš,zvaný „Tlakáč,“kuchař Janošec Pepa, kronikář a tiskoviny Jestřáb Franta, hospodář a místenkář Pavlín Pepa, před nimi naše „Gáborka“-Struhár Gabriel, tombola Slovák Zdena a Martina, předseda poroty, dříve zelový král Zdráhal Emil a poslední moje maličkost dnes zelový král, dříve předseda poroty Halašta Ivan.
Naši blízcí spolupracovníci : pečení masa a chystání stolů a obsluha paní Jiřinka Podmolová, řezníci Podmol Franta a Málek Pepa, výroba zelových koláčů paní Máchová Eliška, náhradník Šnejdrla Milan, výzdoba Vavříková Magda, Jana Žočková a další.
S pořádáním degustace z počátku pomáhali: Gajdoš Broňa, Vrána Milan, Šavrda Alois a další.
SOUČASNOST
Největším problémem, s kterým se naše degustace potýká v posledních létech, je málo prostorů pro pořádání takové akce. Před čtyřmi léty se provedly stavební úpravy v restauraci U Podmolů kvůli zelí, aby se vešlo více účastníků. Jak již je známo, ani to nepomohlo. Proto vitamínový výbor v roce 2003 rozhodl, aby bylo více místa pro návštěvníky, přemístit degustaci zelí do Kulturního domu, kde se vejde cca 250 lidí. Jsme tam dodnes.
Termín letošního 13. ročníku jsme museli přesunout z původního termínu 4.2.2006 na 24.2.2006 z důvodu přestavby sociálního zařízení v Kulturním domě. I tuto přestavbu „sociálek“ v Kulturním domě má na svědomí vlastně naše zelí. Na letošní ročník máme „kulturák“ 100% připravený a za „sociálky“ se již nemusíme stydět. Za to patří poděkování našemu obecnímu úřadu v čele se starostou Hadvičákem Lubošem.
Samotné přípravy 13.ročníku jsou v těchto dnech již v plném proudu. O tom a o průběhu samotné akce a další informace až po degustaci.
Několik zajímavých čísel:
rok | vzorků | účastníků | |
První setkání "zelinářů" | 1994 | 4 | 7 |
2. ročník | 1995 | 10 | 12 |
3. ročník | 1996 | 9 | 14 |
4. ročník | 1997 | 15 | 35 |
5. ročník | 1998 | 19 | 45 |
6. ročník | 1999 | 36 | 110 |
7. ročník | 2000 | 35 | 134 |
8. ročník | 2001 | 52 | 140 |
9. ročník | 2002 | 56 | 160 |
10. ročník | 2003 | 62 | 200 |
11. ročník | 2004 | 60 | 250 |
12. ročník | 2005 | 45 | 230 |
13. ročník | 2006 | 49 | 230 |
14. ročník | 2007 | 51 | 250 |
15. ročník | 2008 | 47 | 260 |
16. ročník | 2009 | 83 | 284 |
17. ročník | 2010 | 63 | 230 |
Zdroj : kronika domácího kyselého zelí v obci Choryně.
Pro oficiální stránky obce napsal : Halašta
Ivan 17.2.2006